Aktivnosti

 • [ Izložba ]

  Karlovačko industrijsko naslijeđe – izložba u spomen napuštene baštine

  Karlovac, grad u kojem je okosnicu gospodarskoga i društvenog života nekada činila raznorodna i razvijena industrija bio je u četvrtak, 30. kolovoza primjerena pozornica za komuniciranje industrijske baštine. U Radićevoj ulici, u galeriji Zilik otvorena je multimedijalna izložba Industrija u galeriji u sklopu programa Kustoski desk Virtualnog muzeja karlovačke industrije kojeg su suradnički organizirali udruga KA-MATRIX i Gradski muzej Karlovac.

  Karlovačka industrijska baština od 2014. godine komunicira se posredstvom Virtualnog muzeja karlovačke industrije, u čijem poslanju stoji kako je muzej osnovan da bi u sferi virtualnog prevladao fizička ograničenja muzejske djelatnosti te na taj način osigurao prezentaciju i dokumentiranje prostora i artefakata koji su nekada bili dijelom svrhovite svakodnevice, a sada ih se na ovakav način pozicionira u društveno-povijesni i kulturno-turistički kontekst.

  Virtualni muzej karlovačke industrije ovaj je put izašao iz virtualnog i otvorio fizički kustoski ured u prostorima galerije Zilik. Događanje je vrlo inovativno zamišljeno kao multimedijalna izložba, informativni i dokumentacijski pult, a sve zajedno djeluje kao umjetnička instalacija. Kustoski desk otvoren je za javnost te u obliku radionice pruža posjetiteljima priliku da sudjeluju u dokumentiranju i objavljivanju podataka o predmetima koje su sami donijeli te ih na taj način uvrštavaju u postav Virtualnog muzeja karlovačke industrije.

  Ono što ovaj klaster čini jedinstvenim je cijeli postav izložbe koji je temeljen na predmetima koje su donirali sami građani, od kojih su neki izgubili svoju utilitarnu funkciju u prirodnom okruženju doma, postavši tako muzejskim predmetom, a neki su i dalje u upotrebi i nastavit će se koristiti. Takav je, primjerice, vojnički pribor za jelo JNA, proizvod karlovačke tvornice Kordun, koji je vlasništvo gospodina Denisa Mikšića iz udruge KA-MATRIX kojeg i danas koristi za vrijeme “gableca”.

  Tu se još nalaze stari kožni i radni stolci, limene kutije za kavu i mlijeko, pidžama karlovačke Pamučne industrije i kaput KAMOD-a. Sve je dodatno popraćeno fotografijama iz Fototeke Gradskog muzeja Karlovac koje prikazuju žene i muškarce u radnom okruženju u pogonima Karlovačke pivovare, tvornice Ivo Lola Ribar, tvornice cipela Josip Kraš i drugih, čime se tema industrijske baštine Karlovca i okolice zaokružuje ukazujući na gašenje radnih i društvenih kolektiva čija je svakodnevica otišla u povijest i protokom vremena dobila baštinski potencijal. Bitno je spomenuti i kako je u vizualnom identitetu izložbe, kojeg potpisuje dizajnerica Ljubica Golubić, korištena originalna karlovačka tipografija.

  Postavljajući pitanje građanima – što imate u svojim domovima, što svaki dan koristite, a proizvedeno je u Karlovcu organizatori su omogućili da izložba i priča o Karlovcu druge polovine 20. stoljeća, gradu čija je nekad snažna industrija najvećim dijelom propala ili poslužila kao “parkiralište” za trgovačke lance, iz dana u dan raste čineći cijeli ovaj događaj vrijednim primjerom suradnje muzeja i zajednice te također realnim pokazateljem brige i osjećaja koje ljudi gaje prema baštini napuštenog.

  Kustoski desk Virtualnog muzeja karlovačke industrije organizira udruga KA-MATRIX u okviru programa Nova kultura _ Hibridni grad 018. u partnerstvu s Gradskim muzejom Karlovac uz potporu zaklade Kultura Nova, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Karlovca i Karlovačke županije i uz suradnju s Dječjim domom Vladimir Nazor – Galerija ZILIK.

  Izložba u nastajanju i kustoski desk svoju konačnu verziju poprima 10. rujna kada se i zatvara.
  Melita Nikolić

  Prenosimo iz:
  MDC - Vijesti iz svijeta muzeja / Newsletter br. 71., 11.9.2018.